Informace o alergenech v pokrmech

Školní jídelna Základní školy Josefa Františka a Mateřská škola Otaslavice sděluje, že v souvislosti s platností Nařízení Evropské rady a parlamentu 1169/2011 od 13. 12. 2014 rozšiřuje informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech.

Značení alergenů je pouze informativní požadavekŠkolní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

 

 Nařízení Evropské rady a parlamentu definovalo 14 níže uvedených alergenů, které mohou u citlivých jedinců způsobit zdravotní problém.

 

1.      Obiloviny obsahující lepek

2.      Korýši a výrobky z nich

3.      Vejce a výrobky z nich

4.      Ryby a výrobky z nich

5.      Jádro podzemnice olejné (arašídy)

6.      Sojové boby a výrobky z nich

7.      Mléko a výrobky z nich

8.      Suché skořápkové plody

9.      Celer

10.  Hořčice

11.  Sezamová semena

12.  Oxid siřičitý

13.  Vlčí bob

14.  Měkkýši

 

Aby mohli rodiče lépe reagovat na potřeby svých dětí, bude s platností od 10. 12. 2014 jídelníček doplněný o čísla jednotlivých alergenů v každém pokrmu podle přiloženého seznamu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

 

Vedoucí školní jídelny  -  Eva Tinclová 

24. 9. 2018 – 28. 9. 2018

 

Pondělí               Zakysaná smetana s jogurtem a jahodové pyré, rohlík,

                            sirup     7,1

                            Vývar s barevnými těstovinami     1,3,9

                            Hovězí maso, rajčatová omáčka, knedlík, čaj     1,3                         

                            Zrníčkový chléb, pom. ze strouhaného sýra, čaj, mrkvička 1,7

                                       

Úterý                  Kaiserka, pom. luštěninová, čaj, kedluben     1,3,7

                            Polévka masová s drobením     1,3,9

                            Zapékané filé se zeleninou a sýrem, brambor, čaj      4,7

                            Chléb, pom. zeleninová s vejci, Bikava, pomeranč     1,3,7,9

                                                 

Středa                 Chléb, pom. tvarohová se sýrem, kakao, paprika     1,7

                            Polévka zeleninová se špaldovými nočky     9,1,3,

                            Buchtičky s krémem, ov. nápoj     1,3,7

                            Chléb žitný s máslem, cherry rajčátko     1,7     1,7

                                                                                                                             

Čtvrtek              Grahamový rohlík s máslem a šunkou, mléko, okurek  

                            Polévka luštěninová     9,1

                            Kuřecí plátek, kari rýže, okurkový salát se zakys.

                            smetanou, čaj     1,7   

                            Koláček, mléko, ½ banánu     1,3,7                                                                                                                                               

 Pátek              

                            Státní svátek  -  nevaří se   

     

Změna jídelníčku vyhrazena.